Webinar med tips til uteundervisning
Friluftsrådene har i en årrekke arbeidet med vårt tilbud til skolene læring i friluft, og har god erfaring med å bistå skolene i å legge til rette for uteundervisning. Vi vet det kan være litt utfordrende å komme i gang, og ikke minst å vite om elevene sitter igjen med et godt læringsutbytte.
Derfor - ønsker du eksempler og påfyll om hvilke leker og læringsaktiviteter dere kan gjøre ute? Vi har sammen med Magnus Ripegutu Vike i Grenland Friluftsråd og Knut Berntsen i Salten Friluftsråd, produsert to webinar for lærere og andre interesserte med inspirasjon og tips til uteundervisning. Det er ett webinar som passer for ansatte i barneskolen, og ett for ansatte i ungdomsskolen, se lenkene under.
Tirsdag 13.april 14.15 - 15.00 : Eksempler og tips til læring i friluft i barneskolen
Onsdag 14.april 14.15 - 15.00 : Eksempler og tips til læring i friluft i ungdomsskolen
Uteundervisning er et godt alternativ under koronatiden
Det siste året har ikke uventet vært tøft for mange barn og unge. Fritidsaktiviteter og skoler har vært stengt. Hjemmeundervisning og stadige endringer i hvilke regler som gjelder har gjort at året har vært utfordrende. Det er viktig med faste rammer og rutiner for barn og unge, og da er daglig oppmøte på skolen viktig. Derfor vil vi gjerne bidra til at skolene fremdeles skal være åpne med uteundervisning for å ivareta godt smittevern. Det finnes mange muligheter for god læring utendørs. Det kan være i skolegården, eller i nærmiljøet rett rundt skolen. Våren er på vei og det gjør det mye lettere å være ute. Utendørs undervisning gir mulighet for fysisk aktivitet, elevene kan øve på samarbeid og bygge sosiale relasjoner, de kommer mer i kontakt med naturen og undervisningen kan blir mer virkelighetsnær. Og når vi da i tillegg vet at det er lettere å holde avstand i uteklasserommet så mener vi uteundervisning bør brukes enda mer enn i dag. For å få tips til å komme igang, eller eksempler som er lette å bruke, klikk deg inn på et av webinarene våre!
Kontakt ditt lokale friluftsråd for veiledning
Er du interessert kan du ta kontakt med det lokale friluftsrådet som gjerne bistår med det dere trenger hjelp til. Friluftsrådet har lokal kjennskap om naturområder, de kan bistå med kurs, opplæring, og kan være en god samtalepart og veileder. Se her for oversikt over friluftsrådene.
Friluftsrådenes beste tips for læring i friluft!
- Start med det dere kan
Er det en på skolen som er skikkelig rå på å kjenne igjen ulike fuglesanger? Bruk den kunnskapen! - Start med det dere har
Har skolen hov eller forstørrelsesglass til en klasse? Hvordan kan dette brukes? Hvilke kryp finnes ved deres skole? - Søk hjelp fra friluftsråd eller andre
Hva kan dere tenke dere å lære mer om? Kan friluftsrådet eller en lokal forening bistå? Tilbyr de kurs til personalet, eller aktiviteter for elevene? - Gjør det enkelt
Veldig mange av våre tips og ideer kan gjennomføres i skolegården med lite utstyr. Test ut disse oppleggene først, og se hva som fungerer for din skole.
Nyttige lenker og gode ideer
FL har idehefter til syv ulike skolefag som er knyttet til kompetansemål for 1.-10. trinn. Her er link til alle de syv heftene . Disse heftene er snart ferdig revidert slik at de er oppdatert i henhold til den nye læreplanen. De nye heftene skal etter planen være ferdig i juni 2021.
Visste du at det finnes utrolige muligheter for høsting av ville vekster på våren? Mange av de friske skuddene som spretter opp kan tilberedes og spises. Heftet «Høsting - en smak av tradisjon og muligheter» har også undervisningstips i mange fag som involverer høsting. Dette er et hefte med utallige muligheter og aktiviteter knyttet opp mot kompetansemålene i skolen, fra 1. klasse til 1. vgs.
Mange steder er skolegårdene fremdeles fylt med snø. Heldigvis finnes det utallige muligheter for undervisningsaktivitet i snøen også. Se heftet La det snø for å finne tips og inspirasjon til snø aktiviteter!
Det er både gøy og lærerikt å leke, se en drøss med tips til uteleker fra Tony her!
Her er en rekke videoer med eksempler på spennende ting man kan gjøre ute, og forklaring på hvordan det gjøres, se Emmelins friluftstips her
Hvilke spennende steder finnes rundt din skole, og hva kan man gjøre av læringsaktiviteter der? Registrer dine beste læresteder eller se stedene som andre har registrert. Stedsbasert læring er vårt verktøy for å dele tips til læresteder og for at alle elever skal oppleve de beste stedene rundt sin skole. Sjekk Stedsbasertlaering.no
På Utemix kan du finne aktiviteter, registrere deg og de aktivitetene du har gjennomført. Tar du utfordringen? Se utemix.no for å finne muligheter og utfordringer.
Lykke til med uteskole og læring i friluft arbeidet!