1. Hjem
  2. Høring om statsbudsjettet i Stortingets energi- og miljøkomite
Høring om statsbudsjettet i Stortingets energi- og miljøkomite	 - headerbilde AK/Anne Mari, Asgeir og Paul er spente på hva som skjer

Paul Waaler var tydelig på dagens høring om statsbudsjettet i Stortingets energi- og miljøkomite! 

Oppretthold den lovede finansieringen av Friluftslivets år 2025!

- Friluftsrådenes Landsforbund (FL) er paraplyorganisasjonen for 29 interkommunale friluftsråd, og vi dekker 82,5 % av landets befolkning, og sammen med resten av friluftslivs-Norge driver vi et gigantisk folkehelseprosjekt, understreket Waaler i sitt innlegg. 

 - Vi kan ikke tro at det er en tilsiktet effekt at vi nå får et kutt på nesten 40% til etablerte friluftslivsaktviviteter i 2025. Fakta er at regjeringen har initiert friluftslivets år 2025, og hele friluftslivs-Norge har gledet seg til denne viktige markeringen som i fjorårets proposisjon ble tildelt tilsagnsfullmakt for 2025 med en sitat «ettårig økning» på 25 millioner.  I stedet kuttes i finansieringen av etablerte friluftsaktiviteter med 39% for å finansiere Friluftslivets år i 2025.
- Sjokket ble stort når vi oppdaget at regjeringen går tilbake på tidligere vedtak om støtte noe som vil sette friluftslivsorganisasjonene i en svært vanskelig situasjon, siden vi allerede har søkt om – og fått tildelt midler fra disse midlene, uvitende om at vi selv må finansiere dette gjennom kutt i andre ordninger var Paul Waaler tydelig på i sitt innlegg. .

Han ga også noen eksempler på hva som nå står i fare for å bli kuttet: 

  •  Den fantastiske Flerkulturelle friluftsfesten i oslo for 3000 deltakere – som snart feirer 10 år.
  • Vårt program Læring i Friluft som stimulere barneskoler til å holde undervisning utendørs – i alle fag.
  • Naturmøteplasser: veletablerte møteplasser for ensomme og passive eldre på dagtid

Høring Paul taler og idrettspresidenten lytter.jpg

Paul taler og idrettspresident Zaineb Al-Samarai lytter til sterke ord!

Løftebrudd
Dette er et løftebrudd fra regjeringen som har potensiale i seg til å påføre friluftslivs-Norge langvarig skade understreket alle representantene fra friluftslivsorganisasjonene i Norge. Målet med friluftslivets år var jo å skape et løft for friluftslivet, men dette grepet gjør det til et nullregnskap. Vi får håper komiteens innstilling vil rette opp dette, fortsetter Waaler. 

Hver krone investert gir tifold igjen!
Paul Waaler pekte videre i sitt innlegg at vi gir enormt mye igjen for hver krone som investeres i friluftsliv. Men 2/3 av midlene i friluftsrådene er prosjektmidler, og vi bruker mye tid på søknader og administrasjon. Regjeringens forslag viser med tydelighet hvor utsatte vi er for kutt når så stor del av vår finansiering må søkes om år for år. 

Kuttet i vanlig støtte for å finansiere Friluftslivets år 2025 må tas fra fra støtteordningen til etablerte og velfungerende friluftsaktiviteter. Noe som får varige konsekvenser.

Kuttet rammer mange mennesker i FriluftslivsNorge
- Kuttet er gjort på en måte som ikke bare rammer Friluftsrådene og våre 240 medlemskommuner, men også Norsk friluftsliv med 19 medlemsorganisasjoner og en million medlemmer. Og om ikke det er nok rammer dette også friluftslivsmidlene som disponeres av alle fylkeskommunene våre. FL sammen med de andre friluftslivsorganisasjonene opppfordret komiteen om å reversere budsjettforslaget og gjeninnføre de nødvendige og lovede midlene til finansiering av Friluftslivets år 2025 under Post 78 slik at året kan bli den nasjonale feiringen av natur og friluftsliv som er lovet, avsluttet Paul Waaler

Paul sammen med Ingvild Kjerkhol god stemning etter høring 16okt.jpg
Det var god stemning da Paul Waaler opppfordret Energi og Miljøkomiteen og spesielt komiteleder Ingvild Kjerkhol om å reversere budsjettforslaget og gjeninnføre de nødvendige og lovede midlene til finansiering av Friluftslivets år 2025.

Men hva skulle du egentlig ha snakket om i høringen ?

 

Dato skrevet 16.10.2024 14:19 . Endret 16.10.2024 15:28 .