1. Hjem
  2. Gir med den ene hånden og tar med den andre
Gir med den ene hånden og tar med den andre - headerbilde fasimile/kld statsbudsjett 2025

Friluftslivets år 2025 - forsvinner festen før den kommer igang?

Nyheten i statsbudsjettet om at regjeringen kutter i etablerte friluftsaktiviteter med nesten 40% for å finansiere Friluftslivets år 2025 har rystet det organiserte friluftslivet. Dette kuttet vil føre til at mange friluftsaktiviteter utviklet over mange år nå må nedlegges. 

- Regjeringens forslag om å finansiere støtteordningen til Friluftslivet år med midler fra eksisterende friluftsaktiviteter er ikke til å forstå, sier daglig leder i FL Paul Waaler. 
– Det er som å feire bursdagen sin ved å selge alle julegavene, fortsetter Waaler. 

Kutt som rammer hardt
-  Regjeringen har lovet å bruke friluftslivets år for å styrke friluftslivet, men i realiteten kutter de nå midler til viktige prosjekter som retter seg mot barn, unge, funksjonshemmede og andre grupper med store behov, sier Waaler.  

Konsekvenser for folkehelsen
Friluftslivet har en kostnadseffektiv og sterk effekt på den norske folkehelsen og bidrar til økt livskvalitet for mange. 
– Frivillige organisasjoner og friluftsråd over hele landet har brukt mye tid og krefter på å planlegge aktiviteter rundt om i hele landet for Friluftslivets år 2025. Nå føler de seg alle sviktet av regjeringen, sier Paul Waaler.

Fakta er at dette fremstår som et gigantisk løftebrudd som vil gi store konsekvenser
Tilskuddsordningen til etablerte friluftslivsaktiviteter kuttes med nesten 40 prosent for å finansiere aktiviteter planlagt i Friluftslivets år 2025! Dette på tross av lovnad i fjorårets budsjett om at aktivitetene skulle finansieres med en ettårig økning. Det innebærer en betydelig reduksjon av aktivitetene og det i friluftslivets år, et år som skulle være et nasjonalt løft for friluftslivet. 
Det er sannsynlig at mange organisasjoner heller vil avlyse festen og takke nei til Friluftslivets år, enn å stoppe etablerte aktiviteter de har bygget opp over tid. 

Mye forgjeves planlegging? 

Frivillige organisasjoner, friluftsråd og andre samarbeidspartnere har i tråd med premissene i statsbudsjettet for 2024, brukt året på å planlegge hvordan enda flere skal ta del i friluftslivsaktiviteter i en feiring av friluftslivet.
De har søkt om og fått tildelt midler over Miljødirektoratets ekstraordinære søknadsordning til dette.

Kutt i kjernevirksomheten

Og nå foreslås det altså at kjerneaktivitetene dette skulle bygges på, må kuttes. Målet var et løft for friluftslivet, men dette grepet gjør det til et nullregnskap.Friluftsrådenes Landsforbund står sammen med resten av frilufts-Norge i kravet om at regjeringen går tilbake på denne beslutningen og siker at Friluftslivets år 2025 blir den festen så mange har planlagt for og gledet seg til!

  Paul Waaler på vei til rgjeringen.jpg

- Dette var en enorm nedtur er Paul Waalers klare melding om statsbudsjettets friluftslivsdel.
Waaler har allerede sammen med Norsk Friluftsliv bedt om møte med statsråden.  (foto AK)

 

Dato skrevet 09.10.2024 12:42 . Endret 09.10.2024 13:07 .