Marin forsøpling

Forsøpling i havet truer både dyr og mennesker. Samtidig er forsøpling negativt for friluftsliv og turisme og påfører samfunnet store kostnader både i forbindelse med materielle skader og i tilknytting til opprydding. Friluftsrådene og skjærgårdstjenesten koordinerer regelmessig ulike typer ryddeaksjoner for å få bukt med problemet lokalt.

Vi mener at f.eks strandrydding er et meget effektivt tiltak både for å fjerne avfall før det havner i havet og for å plukke opp avfall før det føres tilbake ut på havet. Jo oftere det ryddes, jo mer marint avfall klarer vi å fange opp, og Friluftsrådene arbeider tett sammen med "Hold Norge Rent" med et systematisk arbeid for å legge til rette for mer rydding i Norge. Registrering av det som finnes er en viktig del av det som gjøres og her har Hold Norge Rent utvklet en ryddeportal som vi oppfordrer alle som rydder å bruke.  

Det er påvist store mengder marint avfall langs norskekysten og på Svalbard. Det meste av dette har trolig sin opprinnelse fra landbasert kilder, men mye stammer også fra fiskeflåten, som for eksempel tapte fiskegarn og tau, samt andre sjøbaserte kilder.

Du kan lese mer hos Miljøstatus.no som er et nettsted som viser hvordan det står til med miljøet, hva som påvirker det og hva vi kan gjøre for å sikre et godt miljø i Norge. Flere offentlige etater med miljøansvar bidrar, blant annet Miljødirektoratet, Riksantikvaren, Norsk Polarinstitutt og Statens strålevern.

Marin forsøpling Helgeland mai 2017 foto AK tilpasset.jpg