Tips til uteaktivitet
Novemberdagene kan ofte være over på et blunk med mørke morgener og ettermiddager. Dette gjør det vanskeligere å komme seg ut og finne på ting ute. Det er kanskje enklere å tjuvstarte på julefilmene eller tråle internett for gavetips. En tur ut, enten midt på dagen eller på ettermiddagen, gir et kjærkomment avbrekk fra stillesittingen inne og stresset som kan bygge seg opp mot julen. Noen dager er det både vind og regn, så da trenger vi tips til aktiviteter som engasjerer slik at været ikke er noe hinder. Vi har samlet et knippe ideer og tips til aktiviteter for at det skal være gøyere å komme seg ut, også i de vintermørke månedene.
TellTur og annen turregistrering
Ingenting er som et mål! Det er det hvert fall mange store og små som er enige i. Turregistrering er mer populært enn noensinne og det skjønner vi godt. Enten du liker konkurranseelementet eller om du liker å få tips til turer så har TellTur og andre turregistreringssystemer noe veldig fengende ved seg. Man kan finne nye turer, registrere aktiviteten sin, konkurrere mot venner eller ukjente og man har et mål for turen, uken eller måneden. Noen steder er TellTur avsluttet for sesongen, men mange steder i landet er registreringen åpen fremedeles. Og uansett så ligger turforslagene inne i appen, og bidrar til turinspirasjon. Det er kanskje dette vi trenger for å komme oss ut? Bli med du også – det er din tur!
Ingenting er som bål i mørket
Å lage bål for lyse opp i mørket kan være skikkelig magisk. Bålet åpner for gode samtaler, matlaging og samarbeid og opptenning, holde liv i bålet og slukking. Det finnes mange gode tips til mat man kan lage på bål, se her for inspirasjon. Pølser er jo en kjent klassiker, men nå finnes det løsninger som gjør at både kanelboller, popkorn og pizza er enkelt og litt annerledes. Bålstunden blir kanskje enda mer innholdsrik med gode historier eller eventyr. Hent frem historier fra egen barndom eller ta med en bok ut til bålkosen.
Lommelykttur
Bytt batterier eller sett i laderen – nå skal det lyses! Er det et område som det ikke finnes gatelykter i nærheten? Da er det perfekt! Finn frem lommelykter – hodelykt eller håndholdt og gå ut i mørket. Her kan dere gjøre mange ting, hvis dere har med reflekser kan dere lyse og se hvor langt vekke dere ser dem, dere kan lyse på vanndråper hvis det regner, og se hvor langt ulike lommelykter klarer å lyse. Hvis dere har flere lykter kan dere lage et lys-show der dere lyser opp de kuleste elementene; en krokete stubbe, en liten bekk, eller et vinterbart tre. Dette er lys-kunst og fantasien setter grenser. Hvorfor føles det å annerledes ut i et kjent område når det ikke er dagslys? Ville dere at det skulle vært gatelys overalt? Hører dere flere lyder rundt dere, uten lykter, i mørket?
Aktivitetstips rettet mot skoler og barnehager
Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund har laget et hefte der vi har satt sammen tips til 10 ulike aktiviteter man kan gjøre utendørs, samtidig som man øver på kompetansemål. Dette heftet er en smakebit på alt det som finnes av undervisningstips til lærere. Se heftet her. Både Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund har mange tips på sine nettsider, se mer her og her. Dette heftet er satt sammen for å inspirere skoler og barnehager, men aktivitetene er så morsomme og enkle at dette passer godt for familier også.
Opplev severdigheter
Er det ikke typisk at man ikke har prioritert de severdighetene man finner nærmest der man selv bor? Finnes det en hytte, en topp eller en kunstinstallasjon du ikke har sett, men som andre reiser langt for å få med seg? Gi en gave til deg selv og opplev de unike severdighetene i ditt område.
Jakt på stolper
Stolpejakten finnes i veldig mange byer og tettsteder. Dette er en aktivitet der målet er å finne og registrere så mange stolper som mulig. Man bruker en app der stolpene viser på et kart. Da er det bare å gå, løpe, sykle eller skate av gårde for å finne stolper. Stolpene står i gjennomsnitt 500m fra hverandre, så her er det mulig å få tak i en god del på relativt kort tid. Men pass på – dette er avhengighetsskapende!
Rydd til jul!
Selv om det er mørketid så er det mye søppel rundt omkring. Det kommer bare an på om en ser seg rundt, gjerne med lommelykt. Det kan gjøres stor innsats i ditt nærmiljø i appen Rydde eller på hjemmesiden Rydd Norge. Her finner du også hvor du kan få hansker og poser for å samle søppelet i og hvor det kan leveres. En fin aktivitet for hele familien. Finn hjemmesiden https://ryddenorge.no/ Eller let opp appen Rydde på Android eller IOS.
Tips! På hjemmesidene til Hold Norge Rent finner du mye mer informasjon om trygg rydding.
Her er noen:
- Følg alltid siste råd fra Folkehelseinstituttet
- Unngå områder der mange samles og hold avstand
- Bruk hansker og vask hendene grundig etter ryddingen
- Ikke del pose eller søppelsekk med andre
- Unngå å belaste kollektivtransport
Men du kan lese mer på deres hjemmesider: https://holdnorgerent.no/
Ut.no og godtur.no
Friluftsrådene samarbeider tett med DNT og Statskog om turportalen og appen www.ut.no
Her finner du mengder av gode turtips og inspirasjon til et aktivt friluftsliv. I tillegg driver vi turportalen www.godtur.no hvor det finnes mange gode beskrivelser av turområder og turer. Kanskje det kan være en god start på en fin liten nærtur med din lille gruppe?
Fiske
Høst og tidlig vinter kan fikse også passe som aktivitet kanskje for den som liker det. Det kan ofte være et fint mål for å være ute og det kan jo kombineres med mye annet som passer for alle. Nettstedet fishspot har mange godt tips til elever og områder og annet som det kan være nyttig å vite om. https://fishspot.no/hoestfiske-fjell-elv/
SNØ!
Noen steder har snøen kommet og det gir mange muligheter for aktivitet! Her er det vel kanskje slik at man ikke trenger tips for å finne på noe, men kanskje er det noe av dette som ikke er prøvd før?
I snøen kan man for eksempel:
- Bygge en snølykt
- Kaste høyest mulig med snøball på en stolpe/vegg
- Bygge en snømann
- Lage en drømmefanger
- Snøsisten
- Lage en engel i snøen
Og mye mer!
Uteaktivitet for barn og unge - i barnehage, skole og fritid. Norsk Friluftsliv og FL bistår gjerne!
Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund er, som regjeringa, sterkt opptatt av å ivareta barn og unge når samfunnet igjen må innføre strenge restriksjoner av smittevernhensyn. Litt avhengig av reglene i de ulike kommunene er det nå mange barn og unge som mister sine trenings- og fritidstilbud. Barnehager og skoler får igjen utfordringer med nok plass til å ivareta smittevernhensyn inne. Faren for en passiv og lite stimulerende hverdag, og med særlige utfordringer for sårbare barn og unge, er stor. Nå i mørketida er det ekstra viktig at barn og unge gjennom barnehage og skole kan komme ut mens det er dagslys – i de deler av landet hvor det ikke er mørkt døgnet rundt. Norsk Friluftsliv og Friluftsrådnes Landsforbund har sendt ut brev til alle kommuner med oppfordring og tips til å bruke utområdene - også når det er vinter og mørketid. Les brevet her.
Med enkle regler er det lett å ivareta smittevernhensyn utendørs, og gi barn og unge variasjon i hverdagen og sårt tiltrengt fysisk aktivitet. Ved gjenåpning av barnehager og skoler i vår, oppdaga mange fordelene ved å bruke naturen som aktivitets- og læringsarena. Alle sanser tas i bruk, læringa blir mer praktisk, det medfører fysisk aktivitet, gir gode naturopplevelser og fin sosial kontakt. Alt dette gjelder fortsatt!
Denne årstida gir utfordringer, men også spennende muligheter for uteaktivitet. Overgangen fra barmark til is og snø, gir mange muligheter for både læring og refleksjon om klimaendringer, og til artige aktiviteter. I kunst- og handverk kan laging av juledekorasjon starte med tur for å høste egna materiale fra naturen. Vi håper kommunene oppfordrer barnehager og skoler til å ta uteområdene i bruk. Kanskje kan dere også samarbeide med og stimulere friluftslivsorganisasjonene litt ekstra for å gi befolkningen, og særlig barn og unge, gode friluftslivsopplegg i ei krevende tid.
Konkrete tips og råd til enkle aktiviteter.
Mulighetene er mange. Gjennom en årrekke har både friluftslivsorganisasjoner og friluftsråd utvikla tips og oppgaver for uteaktivitet - for fritid, i barnehage og skole. Nå er vi ekstra opptatt av å dele dette. Ta kontakt med lokale friluftslivsorganisasjoner eller interkommunalt friluftsråd dersom kommunen er medlem i det. Eller finn og ta i bruk råd og tips, kurs og aktivitetsdager på nettet.
«Friluftsliv i skolen» er et prosjekt hos Norsk Friluftsliv som omfatter tilbud i både friluftslivsorganisasjoner og friluftsråd. På nettsiden friluftsliviskolen.no er det et årshjul for uteskole med over 40 tema, oversikt over mange ressurser dere kan bruke og en søkemotor der det er lagt inn tips om uteaktiviteter som passer til kompetansemål. Gode tips til både ute- og hjemmeskole finner du her: Få elevene som har hjemmeskole ut i løpet av dagen!
Friluftsrådenes Landsforbund har nytt hefte for barnehager, eget hefte om høsting og for skolen idehefter med aktivitetstips og oppgaver relatert til trinn, fag og kompetansemål. Alt finner du her.
Håper dere finner noe her som kan inspirere til aktivitet i de mørke månedene. Ta vare på hverandre og være snill mot deg selv. Kropp og sinn har godt av utetid i hverdagen!