1. Hjem
  2. Høst av naturen!
Høst av naturen! - headerbilde Midt Troms Friluftsråd

 

Høst av naturen!

Vi kan høste fra naturen hele året, men høsten har noe eget ved seg. Det er selve høytiden for å plukke, sanke, rense og jakte. Sylte, safte og smake. Høst av fordelene naturen gir oss, mulighetene er mange.

Utallige muligheter

Bær gir oss vitaminer og fiber, det er en av fem om dagen og gir overskudd frem mot vinteren. Hvis du i tillegg får frisk luft og mosjon ved å plukke dem selv er fordelene enorme. Tankene går fort til blåbær, tyttebær, bjørnebær og bringebær. Gjerne med sukker, fløte eller vaniljesaus på. Noen tenker på julekvelden og vet om gode plasser å finne multebær. Men i tillegg til disse søte og smakfulle bærene har vi andre muligheter med mindre brukte typer; Rognebær er godt å lage gele av, krekling kan man lage saft av og einebær de egner seg godt til høstens vilt-middager. Bærene kan brukes på mange forskjellige måter og gir unike smaksopplevelser.

Bær og bærekraft

I skolesammenheng er det ikke bare mat og drikke man han høste fra naturen. Vi kan og høste kunnskap og erfaringer innen mange fag. Bær er et godt utgangspunkt for å diskutere bærekraft. Hva er best, plukke bær i skogen eller å kjøpe bær på butikken? Hvor langt har bærene fra butikken reist? Hva koster minst? I tillegg kan man diskutere hva er det som er best for kroppen? Hvilke helsefordeler er det ved å spise bær man har plukket selv? En tyttebærtue gir et spennende utgangspunkt for å øve på matematikk med overslagsberegning, areal og volum som nærliggende temaer.

Skogens gull

Små bær er jo ikke det eneste vi forbinder med høsten – soppen spretter opp over alt i disse tider. Og allemannsretten gir deg gratis tilgang til å sanke den. Men hvordan er det kantarellen ser ut nå igjen? Når vi skal plukke sopp er det viktig å vite hva man kan spise og hva man skal la stå i fred. Inviter med deg en soppkyndig venn på tur, skaff deg en sopp-bok eller møt opp på «sopp-sjekk» som arrangeres ulike steder i landet for å være sikker på hva som er trygt å høste. Soppen kan og brukes som et godt utgangspunkt for læring, og heftet Høsting – en smak av tradisjon og muligheterer proppfullt med ideer og undervisningstips.

Høsting – en smak av tradisjon og muligheter

Høsting – en smak av tradisjon og muligheter gir og et godt og trygt utgangspunkt for å sanke sopp, bær og andre ville vekter. Her er det og mange forslag til undervisningsopplegg der blant annet bær, sopp, lav om mose brukes for å lære naturfag, teknologi og design, mat og helse matematikk og mye mer. Last ned heftet gratis eller bestill det i posten her. Du kan og se alle våre andre undervisningsideer bak lenken. 

Undervisnigsopplehgg bær fra s. 8 i heftet

Undervisningsopplegg sopp fra s. 59 i heftet 

Høstingshefte.JPG  

 

Dato skrevet 25.08.2020 12:54 . Endret 27.08.2020 10:16 .