1. Hjem
  2. God sommer i friluft
God sommer i friluft - headerbilde I Sandvika kan du kombinere bading på Kadettangen, tur på Kolsåstoppen og rusling langs Sandvikselva med kafebesøk. Foto: FL.

Allemannsretten er adgangskortet til naturopplevelser i verdens fineste ferie- og friluftslivsland. Men husk Frilufts-Norges 10 regler.

I sommer skal de aller fleste feriere innenlands. Det er ikke det verste som kan ramme oss. Vårt langstrakte land byr på et vell av ferie- og friluftslivsmuligheter. Fra sjøen med blankskurte svaberg og kritthvite strender, via dype skogsområder med myrer og tjern, til fjellet med vidder, topper og blinkende vann. Turveger og stier - ofte merka og skilta som turruter - leder oss inn i naturen og binder naturperlene sammen til det vakreste perlekjede. Langs turrutene fins overnattingstilbud i regi av DNT, Statskog, Kystleden, friluftsråd og andre. Men obs. I år må overnatting forhåndsbestilles.

Allemannsretten gir alle gratis adgang til alt dette. Og uavhengig av skjenketider og om midnattsola er oppe, er naturen døgnåpen, alle dager og for alle.

Men allemannsretten bygger på en viktig forutsetning: Du må alltid ta hensyn. Mer om allemannsretten i morsom kortform her

- Ta hensyn til naturen.

- Ta hensyn til grunneier og næringsinteresser.

- Og spesielt i år: Ta hensyn til smittevernregler.

For å bidra til gode ferie- og friluftslivsopplevelser for alle uten at det går ut over naturen eller andre mennesker, har hele Frilufts-Norge (Miljødirektoratet, Innovasjon Norge, Norsk Friluftsliv, DNT, FL og Oslofjordens Friluftsråd, og Statskog) gått sammen om 10 konkrete og enkle råd for Friluftslivssommeren 2020. Disse kan du lese på bokmål  her og på nynorsk  her .

For å unngå overbelastning av enkelte områder - både av hensyn til naturen, opplevelseskvaliteter og smittevern, er ett av rådene å spre ferdselen. Vi oppfordrer til å bruke fantasien og dra på oppdagelsesferd. Til hjelp kan du sjekke nettsida til friluftsrådet i din region, eller en av turportalene ut.no eller godtur.no. Kasnkje er det sommeren for turorientering, stolpejakt eller turregistreringsopplegg som TellTur. Mange friluftsråd har aktivitetstips og -konkurranser på sin nettside.

Du som leser dette, er sikkert ikke blant de som kaster eller legger igjen søppel i naturen. Men kanskje kjenner du noen som trenger en påminning om at det er uakseptabelt, og trenger å lese om kampanjen #likefinsomfør i regi av Hold Norge Rent.

God sommer i friluft!

 

Dato skrevet 03.07.2020 13:52 . Endret 03.07.2020 15:02 .