1. Hjem
  2. Grip muligheten!
Grip muligheten! - headerbilde Asgeir K/ julestemning i fjellheimen

Grip mulighetene

God jul og godt nytt år med de muligheter du har til en aktiv førjuls-, romjuls- og etterjulstid i friluft

Blygrå dager med tåke og småregn. Krystallklare dager med barfrost og blåtimen. Stormfulle dager med piskende regn. Snøfall så «himmelen faller ned». Gnistrende snøkrystaller i måneskinn. Snø, sludd og regn i blanding. Høsten og førjulstida byr på varierte og hurtig skiftende vær- og føreforhold. Over hele landet. Alt tyder på at perioden med dette ustabile omskiftelige høstværet vil bli lengre og lengre. Klimaendringene gjør at tida med stabilt vintervær blir kortere og kortere i større og større deler av landet.

Vi løser ikke klimakrisa ved å bygge luksusbolig nummer to med høyt energiforbruk lenger og lenger vekk fra der vi bor, høyere opp og lenger inn i de siste rester av urørt natur.

Det nære filuftslivet!

Et bidrag til løsningen er derimot kortreiste opplevelser i eget nærmiljø. Da gjelder det å utnytte mulighetene når de byr seg. Det tynne snølaget må brukes mens det er der. Til å ake, gå på ski, bygge snømenn og snølykter. Og tro ikke at det trengs egne «grusski» for første skituren – som om vi alle har et arsenal av skipar til ulike forhold. De færreste av oss er perfekte eller skal bli verdensmestre. Vi må leve med riper i lakken – og tåler det inderlig godt under skia også. Utstyrshysteriet er en av årsakene til klimakrisa. Men skigleden er neppe avhengig av verken fluor eller fravær av riper.

En lekende voksen

Det er denne iboende aktivitetsgleden vi må gi muligheter i barns liv, og ta vare på så lenge vi kan i våre voksenliv. Det er ikke nødvendig å slutte med å glede seg over barfrosten med skøytemuligheter, mestringsgleden når siste snøballen passer i snølykta, det sosiale fellesskapet rundt bålet i bekmørke høstkvelden, spenningen på hodelykttur i høstregnet. Å kjenne på sterke naturkrefter, om enn så ufyselige der og da, gjør noe med oss.

Vi skal bry oss om klimaendringene, men ikke la de passivisere oss. Spontaniteten til å utnytte mulighetene her og nå blir bare enda viktigere når vintrene blir varmere, våtere og villere. 

 

  Julekort hilsen fra FL 2019 (002).JPG

God jul og godt nytt år med de muligheter du har til en aktiv førjuls-, romjuls- og etterjulstid i friluft fra alle oss i friluftsrådene!

 

Dato skrevet 20.12.2019 11:29 . Endret 20.12.2019 13:08 .