1. Hjem
  2. Strandryddeuka 2019
Strandryddeuka 2019 - headerbilde HNR/strandryddeuka 2019

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

Strandryddeuka 2019 sparkes i gang mandag 29.april og det er tredje året på rad at det nå vårryddes en hel uke.
Friluftsrådene og skjærgårdstjenesten bidrar også til at  tusenvis av frivillige over hele landet får en god opplevelse. Det er tredje året på rad at Hold Norge Rent med samarbeidspartnere inviterer til en hel uke med vårrydding. I år finner Strandryddeuka sted fra mandag 29. april til søndag 5. mai. På mange steder i landet er ryddingen allerede godt i gang, mens lengst nord kan værforholdene gjøre at  de må vente med å sette i gang aksjoner. 

Temadager!

Flertallet av frivillige velger å rydde på Strandryddedagen som er Norges største kollektive dugnad og høydepunktet i selve Strandryddeuka, lørdag 4.mai, men det er mange muligheter for å bidra utover denne lørdagen. I år har også Hold Norge Rent valgt å dele Strandryddeuka inn i seks temadager i tillegg til selve Strandryddedagen. Temadager er valgt for å inspirere og for sette lys på ulike grupper og problemstillinger gjennom hele uken. 

Temaene i strandryddeuka 2019 er :

  • Mandag 29. april: Barnehager og skoler
  • Tirsdag 30. april: Båtfolkets dag
  • Onsdag 1. mai: #5forhvalen
  • Torsdag 2. mai: Rydd med jobben – få med deg dine kollegaer å ta en runde rundt der dere jobber!
  • Fredag 3. mai: Dykke- og vasseaksjoner
  • Lørdag 4. mai: Strandryddedagen 2019
  • Søndag 5. mai: Mikroplast- og småplastrydding

Tiltakskjeden

På Ryddportalen hos Hold Norge Rent kan du se om noen har planlagt en aksjon i ditt nærområde. Her kan du også invitere andre til å være med på å rydde et forsøplet område og her kan du registrere hva dere finner. 

Mange av friluftsrådene og skjærgårdstjenesten er også viktige aktører i tiltakskjeden sammen med frivilligheten. I tillegg er ikke minst avfallsselskapene viktige aktører for å håndtere eierløst avfall, men frivillig innsats er helt vesentlig både for å gjøre jobben, men også for å gi inspirasjon til å ta vare på naturen rundt oss. Den som har vært med på å rydde er sannsynligvis ikke den første som kaster ting i naturen!

Vi tror handling skaper holdning. 

Ryddeaksjoner passer for alle, og er en flott meningsfyllt aktivitet for familier, venner, kolleger, fotballspillere, idrettslag, velforeninger, skoler, dykkerklubber, pensjonister, barnehagebarn, russ, speidere, fiskere – og mange flere!

Hva med ryddeutstyr?

Du kan kjøpe med deg gjennomsiktige sekker og hagehansker fra de fleste butikker. Men Hold Norge Rent har også utdeling av gratis ryddeutstyr. Disse stedene er markert med esker i Ryddeportalen. 

Hvis du vil bidra til folkeforskningen kan du ta med deg Hold Norge Rents registreringsskjema når du skal ut og rydde. 


God strandryddeuke! 

  1_Strandryddeuka_Logo_Liggende_Sammenryddervi_original.png

Dato skrevet 28.04.2019 12:45 . Endret 28.04.2019 13:15 .