1. Hjem
  2. Norske elver
Norske elver  - headerbilde AK/Ål plakat i en naturstiløype i Malmø til bruk for skolen

Vil du bidra til mer fisk og ål i Norges elver og i Europa?

Vi inviterer deg til å delta i et stort folkeforskningsprosjekt når du er på tur. Miljødirektoratet og NIVA og fisk og ål trenger din hjelp. 

Bakgrunn:
Over 20.000 inngrep i norske vassdrag hindrer fisk og ål fra å vandre opp elvene. Miljødirektoratet trenger din hjelp til å kartlegge hvilke hindringer fisken møter. Ved å registrere observasjoner i en app kan turgåere og andre bidra til verdifull informasjon. Prosjektet er i gang, og du kan være med! Les mer om prosjektet via lenken nedenfor.

Fisk og ål møter mange utfordringer på vei til gyteplassene i norske elver. Det er ikke bare forsøpling, fiske, garn, oppdrettsfisk eller forurensning som truer dem, men også menneskeskapte inngrep som for eksempel lange, grunne kulvertrør eller utløp som er for høyt oppe til at fisken kan svømme gjennom.

Viktig mot flomskader:
Å kjenne til og fjerne hindringer i elvene er viktig for at vandrende fisk og ål skal få tilgang til sine historiske gyte- og oppvekstområder. Dette bidrar også til å dempe flomskader og effekter av klimaendringene. Et kulvertrør under veier og bygninger kan være en flaskehals som forårsaker oversvømmelser når det er flom.

Effektive løsninger finnes:
Miljødirektoratet kan i visse tilfeller gi tilskudd til aktører som ønsker å fjerne vandringshindre for fisk og ål. 

Visste du at ålen ofte blir stoppet etter en 6000 kilometers svømmetur?
Ål er den mest truede fiskearten i norske elver og innsjøer. Den formerer seg i Sargassohavet i Karibia og bruker ett til to år på å nå norske elver. Ålen bruker deretter 16-20 år på å bli kjønnsmoden før den svømmer tilbake til Sargassohavet uten å spise (kilde: NIVA). Ålen er ekstremt sårbar for barrierer som hindrer dens ferd mot elvene.

Den dramatiske nedgangen i ålebestanden gjør at fangsten i hele Europa er sterkt begrenset. Det jobbes med å finne og utbedre hindringer over hele Europa, inkludert Norge, og du kan være med i dette viktige prosjektet.

Se hvordan du kan bidra via lenken til NIVAs prosjektside

Det å se og det å bidra gir en ekstra dimensjon til friluftslivet der du lever der du bor kan jo være friluftsrådenes oppfordring i saken. 

 

---

Dato skrevet 15.07.2024 11:58 . Endret 15.07.2024 12:33 .